PrzepisGrillWieprzowe szaszłyki na grilla to nie lada gratka dla prawdziwych fanów mięsnych kęsków

Wieprzowe szaszłyki na grilla to nie lada gratka dla prawdziwych fanów mięsnych kęsków

Takich szaszłyków na pewno jeszcze nie próbowałeś
Takich szaszłyków na pewno jeszcze nie próbowałeś
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
03.05.2024 12:01, aktualizacja: 03.05.2024 20:40

Przygotowujesz grilla i szukasz ciekawych pomysłów na przepisy z mięsnym akcentem? Koniecznie zrób wieprzowe szaszłyki, które znikają w mgnieniu oka. Są tak dobre, że dosłownie nikt nie potrafi się im oprzeć.

W tym roku możesz zaskoczyć swoich bliskich podczas wspólnego grillowania. A wszystko za sprawą genialnego przepisu na oryginalne szaszłyki, które zachwycają smakiem już od pierwszego kęsa. Znajdziesz na nich naprawdę sporą dawkę mięsa, dlatego miłośnicy takich smaków z pewnością będą zachwyceni. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W skład genialnych szaszłyków wchodzi karkówka wieprzowa, którą przygotujesz i podasz w dwóch wersjach. Co więcej, w przepisie nie zabraknie słoniny, warzywnych akcentów oraz aromatycznych przypraw. Stworzona w ten sposób mieszanka zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Po prostu nie sposób się jej oprzeć.

Zrób wieprzowe szaszłyki na grilla, a twoi bliscy będą o nich mówić przez kilka miesięcy

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej,
  • 800 g słoniny,
  • 1 cebula,
  • 2 zielone papryczki chili,
  • 2 czerwone papryczki chili,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżki przyprawy do grilla. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania słoniny. W tym celu dzielę ją na dwa płaty o grubości 1 cm. Następnie przykrywam je folią spożywczą i dodatkowo rozbijam przy pomocy tłuczka do mięsa

Zaczynam od przygotowania słoniny
Zaczynam od przygotowania słoniny© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zajmuję się karkówką. Kawałek mięsa dzielę na dwa płaty o grubości 1 cm. Pozostałą część karkówki zachowuję na później, bo jeszcze się przyda. Zaś płaty, podobnie jak w przypadku słoniny, rozbijam dodatkowo przy użyciu tłuczka. 

Na cienkie płaty rozbijam również karkówkę
Na cienkie płaty rozbijam również karkówkę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kawałki karkówki, które zostały, mielę w maszynce do mięsa.

Część karkówki mielę również w maszynce do mięsa
Część karkówki mielę również w maszynce do mięsa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To jednak nie koniec pracy nad przepisem. Przy pomocy robota kuchennego siekam drobno cebulę, papryczki, czosnek oraz natkę pietruszki

W przepisie nie zabraknie też warzywnych dodatków
W przepisie nie zabraknie też warzywnych dodatków© Licencjodawca | Pyszności

Powstałą mieszankę łączę z wcześniej zmielonym mięsem. Do miski wrzucam również przyprawy: słodką paprykę, mielony kminek, ostrą paprykę, sól oraz pieprz. Zawartość miski mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej łopatki. 

Krok 5. Na blacie kuchennym układam deskę z płatem słoniny. Posypuję ją przyprawą do grilla. Kolejną warstwę tworzę z rozbitej karkówki

Teraz należy połączyć wszystkie składniki
Teraz należy połączyć wszystkie składniki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na następny poziom składa się mieszanka mięsa mielonego z dodatkami. Na niej ląduje płat karkówki, kolejna porcja przyprawy do grilla oraz płat słoniny. 

Czas na ostatnią warstwę
Czas na ostatnią warstwę© Licencjodawca | Pyszności

Gotową konstrukcję przykrywam drugą deską do krojenia i wstawiam całość do lodówki na 3 godziny

Krok 7. Po wyjęciu z lodówki dzielę całą konstrukcję na mniejsze kwadraty, po czym nabijam je na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane przekąski grilluję z każdej strony po ok. 10 minut

Jeszcze tylko krótka wizyta na grillu
Jeszcze tylko krótka wizyta na grillu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Gotowe szaszłyki serwuję ze świeżą natką pietruszki w posiekanej wersji. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także