PrzepisDeserySerowe bułeczki z tego przepisu wychodzą delikatne jak chmurka. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Serowe bułeczki z tego przepisu wychodzą delikatne jak chmurka. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
20.04.2024 07:47

Czy wiesz, że w mgnieniu oka, dosłownie z kilku składników można przygotować niesamowite bułeczki w delikatnym wydaniu? A kiedy połączysz je z owocowymi dodatkami, to już w ogóle znajdziesz się w siódmym niebie. Takie są dobre!

Choć bułki w pierwszej chwili kojarzą się nam z wydaniem śniadaniowym w połączeniu z kolorowymi warzywami, szynką i żółtym serem, ich zastosowanie w kuchni może być dużo szersze

Tego typu wypieki mogą świetnie sprawdzić się w roli ciekawegosmacznego deseru z owocową nutką. Nie wierzysz? Przygotuj serowe bułeczki i upiecz je w rozgrzanym piekarniku. Uwierz mi na słowo, obok takich pyszności nikt z twoich bliskich nie przejdzie obojętnie. Wręcz przeciwnie, od razu poproszą cię o dokładkę i dokładną recepturę, jak przygotować takie cudeńka. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Na pewno na długo zapadną w twojej pamięci

Składniki:

Bułeczki:

  • 350 g twarogu półtłustego,
  • 1 żółtko,
  • 30 g kaszy manny,
  • 20 g skrobi kukurydzianej,
  • 30 g cukru wanilinowego.

Dodatki:

  • skrobia kukurydziana do obtoczenia bułeczek,
  • 100 g skyru z jagodami,
  • maliny do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy na przyszłe babeczki. W tym celu łącze ze sobą: twaróg, cukier wanilinowy, skrobię kukurydzianąkaszę manną

Bazą bułeczek jest twaróg
Bazą bułeczek jest twaróg© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do miski nie zapominam dodać też żółtka, po czym łączę składniki w jednolitą i gładką mieszankę. Do tego zadania używam początkowo samego widelca. I muszę przyznać, że spisał się w tej roli wręcz idealnie.  

Składniki na tym etapie łączę przy pomocy widelca
Składniki na tym etapie łączę przy pomocy widelca© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Z powstałej mieszanki formuję małe kuleczki przy pomocy rąk, które obtaczam dodatkowo w skrobi kukurydzianej. To jednak nie koniec pracy nad przepisem. Dzięki zwykłej szklance, którą nakładam na każdą kulkę i formuję idealny kształt.

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero w takim wydaniu przekładam bułeczki do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Przekąski wstawiam następnie do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po wizycie w piekarniku upieczone bułeczki serwuję z dodatkiem skyru z jagodami oraz świeżymi malinami. Oczywiście możesz postawić w tym przypadku również na inne dodatki. Wybierz opcję, która najbardziej trafia w twoje gusta smakowe. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także