PoradyObiad w 15 minut. Zamieniam jeden składnik, a kluski leniwe wychodzą mięciutkie i puszyste

Obiad w 15 minut. Zamieniam jeden składnik, a kluski leniwe wychodzą mięciutkie i puszyste

Pomysł na szybki obiad? Kluski leniwe.
Pomysł na szybki obiad? Kluski leniwe.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
20.04.2024 09:41

Och te leniwe! Zawsze się sprawdzają, gdy czasu mało, a głód spory. Coś między pierogami z serem a włoskimi gnocchi, ale jedyne w swoim rodzaju. Aby je przygotować, wystarczy tylko kilka składników. Ostatnio zapomniałam o tym najważniejszym, ale i tak zrobiłam leniwe.

Leniwe to klasyka kuchni polskiej. Mam olbrzymią słabość do tych prostych klusek z białego sera. Zawsze zamawiam je w barach mlecznych, bo wiem, że w tym daniu raczej nic zepsuć się nie da. W domu też są gotowe w kwadrans. Och, jak smakują z masłem lub bułką tartą i koniecznie z cynamonem. Czy w tym prostym przepisie można coś zmienić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy twaróg, trochę mąki i jajko i już można gotować leniwe. Jak się okazuje, główny składnik da się zmienić na... jogurt grecki. Nazwa tego jogurtu nie jest przypadkowa. Grecy nie wyobrażają sobie bez niego śniadania. Jest zdecydowanie bardziej gęsty niż jogurt naturalny. Ma kremową konsystencję. Podczas zakupów warto zerknąć na etykietę i wybrać ten jogurt grecki, który ma krótki skład. Jego wartość odżywcza jest podobna do jogurtu naturalnego, ale ma więcej tłuszczu. Zawiera też dużo białka. Można go używać zamiast śmietany, majonezu, a także twarogu.

Koniecznie z cynamonem

Kluski na bazie jogurtu są lekkie, puszyste i bardzo delikatne. Istotne jest to, by do mąki pszennej dodać mąki ziemniaczanej. Taka mieszanka ma lepsze właściwości zagęszczające. Gotuje się je identycznie jak klasyczne. Dodatki również pasują te same. Jogurtowe kluski świetnie smakują także podgrzane na patelni. A ich przygotowanie zabierze ci tylko kwadrans.

Przepis na jogurtowe leniwe

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt grecki przełóż do miski, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj, możesz użyć trzepaczki.
  2. Do masy dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także łyżeczkę soli. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dosyp mąki.
  3. Ciasto przenieś np. na silikonową matę i uformuj z niego wałek. Nożem wycinaj niewielkie kawałki, które oprósz mąką z obu stron.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę, dodajemy połowę łyżeczki soli. Gotuj kluski przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź je i przełóż na talerz.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także