PrzepisPrzekąskiFrytki jeszcze lepsze niż z ziemniaków. Chrupią aż miło i nie tuczą

Frytki jeszcze lepsze niż z ziemniaków. Chrupią aż miło i nie tuczą

Chrupiące frytki z cukinii to hit nadchodzącego lata.
Chrupiące frytki z cukinii to hit nadchodzącego lata.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magdalena Bujak
20.04.2024 09:08, aktualizacja: 20.04.2024 16:52

Jesteś na diecie, a marzą ci się frytki? Nie musisz z nich rezygnować. Poznaj przepis na frytki w wersji "fit". Wychodzą miękkie i chrupiące, choć nie ma w nich ani grama ziemniaków. Wyjaśniamy, jak je zrobić.

Jeszcze do niedawna frytki uważne były za fast-food, jednak dziś urosły do rangi dania gourmet. To jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie, jednak jest przy tym bardzo kaloryczna. Niewielka porcja frytek do aż 300 kcal.

Nie musisz rezygnować z ulubionej przekąski. Poznaj przepis na zdrowe frytki w panierce, które chrupią aż miło i mają niewiele kalorii. Jak to możliwe? Nie ma w nich ani grama ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dietetyczne frytki z cukinii to hit nadchodzącego lata!

Ziemniak to tanie warzywo, które można wykorzystać na dziesiątki różnych sposobów. W Polsce przygotowujemy z nich kopytka, kluski śląskie czy farsz do pierogów ruskich. Francuzi robią kremowe purée, zaś Hiszpanie wykorzystują je do przygotowania puszystego omleta znanego jako tortilla de patatas.

Najpopularniejszym daniem z ziemniaka są oczywiście frytki. To kawałki bulwy smażone w głębokim tłuszczu. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby frytek. Można zjeść ich całą miskę i nadal chcieć więcej. Niestety, nie należą one do najzdrowszych dań. W 100 g frytek znajduje się ponad 300 kcal. Nie ma się co oszukiwać, zwykle zjadamy ich znacznie więcej.

Nie chcesz rezygnować z ulubionej przekąski? Zamień ziemniaki na cukinię. To zdrowie i niskokaloryczne warzywo, które "zachowuje" się niczym ziemniak. Poznaj przepis na zdrowe frytki z cukinii w chrupiącej, kokosowej panierce.

Frytki z cukinii — przepis

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • pół szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • szklanka wiórków kokosowych,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • opcjonalnie: panko, bułka tarta.

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj i osusz. Pokrój ją w długie słupki.
  2. Wyciągnij miskę i wsyp na nią mąkę, wiórki kokosowe, sól i pieprz.
  3. W drugiej misce rozkłóć jajko.
  4. Zanurz słupki cukinii w jajku, a następnie otocz je w mące.
  5. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Połóż na niej panierowaną cukinię i smaż ją przez 2 minuty po każdej ze stron.
  6. Podawaj z keczupem lub sosem czosnkowym.

Porady:

  1. Wiórki kokosowe możesz zamienić na japońską panierkę panko. Dzięki niej frytki będą jeszcze bardziej chrupiące. Kupisz ją w dużych marketach oraz delikatesach azjatyckich.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także